INTRODUCERE - pagina 4 -
CAPITOLUL II. Descrierea speciilor principale aflate pe raza ocolului silvic tihuța-colibița - pagina 8 -
2.1. DESCRIEREA GENERALĂ A MOLIDULUI - pagina 8 -
2.1.1.Morfologie - pagina 8 -
2.1.2.Arealul molidului - pagina 9 -
2.1.3.Cerințe ecologice - pagina 10 -
2.1.4.Importanța molidului - pagina 13 -
2.2. DESCRIEREA GENERALĂ A FAGULUI - pagina 14 -
2.2.1.Morfologie - pagina 14 -
2.2.2.Arealul fagului - pagina 15 -
2.2.3.Cerințe ecologice - pagina 16 -
2.2.4.Importanța fagului - pagina 19 -
CAPITOLUL III. CADRUL NATURAL ȘI DE VEGETAȚIE - pagina 20 -
3.1. DESCRIEREA UNITǍŢII DE PRODUCŢIE I TIHUŢA - pagina 20 -
3.2. DESCRIEREA UNITǍŢII AMENAJISTICE 10B - pagina 21 -
CAPITOLUL IV. CREȘTEREA ȘI DEZVOLTAREA molidului (picea abies) și a fagului (fagus sylvatica) ÎN ZONA STUDIATĂ - pagina 24 -
CONCLUZII - pagina 26 -
BIBLIOGRAFIE - pagina 27 -
ANEXE - pagina 28 -
INTRODUCERE
Pădurea reprezintă un izvor de sănătate pentru omenire prin capacitatea acesteia de igienizare a atmosferei şi de îmbunătăţire cu substanţe fitoncide capabile să micşoreze acţiunea microorganismelor, bacteriilor şi ciupercilor dăunătoare şi să influenţeze favorabil sănătatea omului. Pădurile, prin elementele componente (în special vegetaţia arborescentă) contribuie în mod direct la moderarea factorilor climatici (temperatură, vânt, radiaţie solară, umiditate atmosferică, etc) şi indirect prin efectele de ordin estetic exercitate asupra stării psihice şi fizice a organismului uman.
Mijloacele principale prin care pădurile realizează purificarea aerului poluat sunt sedimentarea, favorizată de reducerea curenţilor de aer, reţinerea particulelor în suspensie de frunzişul arborilor, fixarea gazelor toxice şi a pulberilor ca urmare a unor fenomene fizice şi biologice de absorbţie şi transpiraţie specifice plantelor. O importanţă considerabilă pentru sănătatea şi confortul publicului rezultă din calitatea pădurilor de a fixa substanţe toxice din aer, deci din capacitatea acestora de combatere a poluării atmosferice. De asemenea, o importanţă deosebită pentru sănătatea umană o reprezintă însuşirea pădurilor de a reduce poluarea fonică produsă în zonele industriale sau în cele cu trafic rutier intens.
Importanţa recreativă a pădurilor stă în capacitatea acestora de a contribui la realizarea unei ambianţe favorabile pentru destinderea şi odihna vizitatorilor în mijlocul naturii, sub diferite forme: agrement, turism, camping, vânătoare, pescuit, etc. Rolul ştiinţific al pădurilor este dat de faptul că aceasta reprezintă un spaţiu ideal în care pot fi studiate legile naturii care asigură funcţionarea ecosistemelor forestiere. Creşterea suprafeţei de pădure din România prin împăduriri sau reîmpăduriri este necesară pentru a dezvolta şi mai mult pădurile cu rol de protecţie a apei, solurilor, a pădurilor cu rol de protecţie împotriva factorilor naturali şi antropici dăunători precum şi pentru a asigura funcţiile recreative, pe baza rolului multifuncţional al acesteia.Pădurile României sunt din ce în ce mai mult exploatate, fiind utilizate pentru nevoile economice ale societăţii.
La defrişările din trecut, făcute în special cu scopul extinderii păstoritului, agriculturii şi aşezărilor umane, timpurile moderne au adăugat tăierile în scopuri economice pentru satisfacerea nevoilor de lemn ale societăţii. Rezultatul nu constă doar în diminuarea pădurii, ci şi în degradarea ei progresivă. Pădurile cultivate nu au acelaşi randament ecologic, ca stabilitate, rezistenţă şi forţă productivă.
Privite în ansamblu, importanţa pădurilor şi menţinerea echilibrului ecologic şi acţiunile distructive la care aceasta este supusă, se poate uşor deprinde necesitatea colaborării pe diverse planuri a tuturor speciaiştilor care activează în diferite sectoare productive şi de cercetare ale agriculturii şi silviculturii, în scopul prevenirii, refacerii şi menţinerii echilibrelor economice, atât de importante vieţii pe Terra.
Lucrarea de faţă are ca obiect de studiu evaluarea speciilor forestiere aflate pe teritoriul Ocolului Silvic Tihuța-Colibița. Studiul s-a efectuat în cadrul Ocolului Silvic Tihuța-Colibița, pe baza materialelor bibliografice din instituţie, din cadrul bibliotecii liceului şi pe baza materialelor din biblioteca personală.
Alege cea mai comodă metodă pentru tine: direct sau ca membru.
Intri în contul tău de membru și cumperi un pachet de descărcări.
Plătești imediat, fără cont și primești link-ul de descărcare pe email.