Argument (pagina 3)
Capitolul 1 : Caracterizarea deserturilor (pagina 4)
1.1.Produse de patiserie-cofetărie (pagina 4)
1.2. Dulciurile de bucătărie (pagina 9)
1.3. Fructe și conserve din fructe (pagina 14)
1.4. Înghețata (pagina 18)
Capitolul II : Tehnica servirii deserturilor (pagina 19)
2.1. Aranjarea salonului de servire (pagina 19)
2.2. Servirea deserturilor (pagina 22)
2.3. Servirea băuturilor (pagina 25)
2.4. Debarasarea meselor (pagina 27)
2.5. Debarasarea paharelor (pagina 28)
Capitolul III: Norme generale privind tehnica securitătii muncii (pagina 29)
Norme generale privind paza și stingerea incendiilor (pagina 30)
Capitolul IV: Concluzii şi propuneri (pagina 31)
Bibliografie (pagina 32)
Privind grijile şi preocupările cotidiene ale omului,se număra şi preocuparea şi pregătirea unor produse pentru a asigura alimentarea organismului.Din istoria omenirii se reţin o mulţime de aspecte şi episoade,care se referă la această activitate,din care rezultă că modul şi formele de alimentaţie reprezintă o problemă centrală de viaţă.
Pe lângă activitatea socio-economică foarte importantă şi alte activităţi,fie ele recreaţionale,omul totuşi mănâncă,se hrăneşte. Indiferent de starea fizică sau morală a oricărui om,alimenţatia nu a putut fi înlocuită sau evitată,ea stând la baza menţinerii şi prosperării societăţii.Desigur că obiceiurile alimentare diverse şi desprinderile alimentaţiei şi nutriţiei nu au fost aceleaşi de-a lungul istoriei,la toate popoarele,ci acestea se materializează într-o diversitate imposibil de a fi cunoscute, catalogate într-un studiu sau altă formă informaţională.
În selecţia alimentelor,în preferinţele alimentare,intervin factori care ţin de experienţa individuală a celor care ne-au precedat.Reacţiile de hrană şi satisfacerea lor sunt asociate în parte,de constatările directe ale fiecărui individ în cursul vieţii,bineînţeles pe etape evolutive,precum şi de o oarecare influenţă a moştenirii genetice.Starea emoţională faţă de hrană este amplificată sau diminuată prin prezenţa sau absenţa stării de foame şi a existenţei mijloacelor materiale care să o desăvârşească.
Problema produselor care au fost şi sunt consumate de fiecare individ, de-a lungul vieţii ,a modului cum acestea sunt realizate, procurate, prelucrate, prezentate şi în ultimă instanţă consumate,au constituit din cele mai vechi timpuri un apanaj al societăţii respective.
În consum unanim, dar nejustificat, dietă înseamnă restricţie, renunţarea la felurile de mâncare cele mai apetisante şi în fapt mai mult sau mai puţin”foame”.Ca toate reputaţiile, faima rea a dietei este numai parţial meritată.Omul caută în mâncare o sursă de energie dar şi un moment de destindere sau chiar o plăcere.Nu se poate însă sacrifica principala atracţie a mesei,care sunt”deserturile”.Din totdeauna ele au încheiat masa atunci când de fapt foamea s-a potolit.
Rolul deserturilor este aşa,dar mai puţin de a hrăni şi mai mult de a adăuga o notă de agrement.Marea majoritate a deserturilor sunt dulci,senzaţie percepută cu nuanţa de voluptate gustativă,chiar la finele mesei,când omul se simte sătul şi pragul sensibilităţii pupilelor linguale a crescut.
Deserturile sunt nelipsite de la aniversări sau ocazii festive.De aceea mai ales deserturile nu pot fi excluse din viaţa oamenilor suferinzi,ele fiind ca o compensaţie pentru o gamă de alimente firesc mai restansă.
1) A. Mănilescu, E. Nicolau, D. Câmpioru, G. Panţu, M. Constantinescu, "Tehnologia produselor de patiserie-cofetărie", Ed. Didactică şi pedagogică, Bucureşti, 1996.
2) Dr. Dan Sdrobici, Alexandru Cioară, "Dulciuri dietetice", Ed. Ceres, colecţia Caleidoscop, Bucureşti, 1978.
3) D. Enache, "Bucătăria pentru toţi",Ed. Tehică, Bucureşti, 1990.
4) E. Dobrescu, C. Bălănescu, G. Norjan,"Tehnica servirii consumatorilor", Ed. Didactică şi pedagogică, Bucureşti, 1993.
5) Gabriela Pârjol, Elisabeta Paraschiv, Olga Onete, "Tehnologie culinară", Ed. Didactică şi pedagogică, Bucureşti, 1994.
6) Ioana Burlacu, "Preparate culinare", Ed. Metropol, Bucureşti, 1993.
7) Maria-Marta Pleşa, "Prăjituri cu fructe", Ed. Mondera, Bucureşti, 1993.
8) M. Nicolau, "Enciclopedia dulciurilor", Ed. Junior, Bucureşti, 1999.
9) Niculae I. Niculescu, Elena Niculescu, Ion Oţel, "Bucătăria creativă", Ed. Ceres, Bucureşti, 1989.
Alege cea mai comodă metodă pentru tine: direct sau ca membru.
Intri în contul tău de membru și cumperi un pachet de descărcări.
Plătești imediat, fără cont și primești link-ul de descărcare pe email.