ARGUMENT..........................................................................................................pag.4
CAPITOLUL I.
Stabilirea meniurilor si aranjarea meselor pentru banchet, receptii si cocktailuri....................................................................................................................pag.5
CAPITOLUL 2.
Servirea meniurilor pentru banchet, receptii si cockteiluri..................................pag.8
CAPITOLUL 3
Exemple prin imagini cu diverse preparate si bauturi servite la mesele de banchet,receptii si cocktailuri.Exemple retete pentru mese de banchet receptii si cockteiluri ................................................................................................................pag.11
CAPITOLUL 4
NORME GENERALE PRIVIND TEHNICA SECURITĂŢII MUNCII.NORME GENERALE PRIVIND PAZA ŞI STINGEREA INCENDIILOR…………….pag.16
CONCLUZII……………………………………………………………………….pag.18
BIBLIOGRAFIE......................................................................................................pag.19
Printre activitatile cu caracter protocolar se numara banchetele, receptiile oficiale si dineurile de gala. Daca vom face o mica incursiune in istorie, ne vom da seama ca aceste importante activitati erau cunoscute inca in indepartata antichitate. Mesele care se organizau in acele timpuri erau insotite de ceremonii, respectau un anumit protocol, marcand in acest mod viata primelor comunitati umane. Banchetele romane erau o adevarata arta a placerii.Aceste ceremonii erau tot atat de importante ca si saloanele secolului al XVIII-lea. Imparatii, neavand curte, traiau inconjurati de sclavi, iar seara cinau impreuna cu prietenii si nu numai.Pe masura scurgerii timpului ,banchetele si-au lasat amprente vizibile in viata oraselor medievale ale Europei care s-au imbogatit in urma cruciadelor, unele din ele reusind sa se transforme in centre de eleganta si lux. In Epoca Moderna banchetul a evoluat capatând contururile pe care le-a atins astazi, inlaturând unele norme si obiceiuri depasite de timp pentru a se transforma intr-un eveniment social semnificativ. In acceptiunea de azi, banchetul este un dineu sau o cina splendida la care vin diverse persoane pentru a sarbatori un oarecare eveniment.Banchetul poate sa aiba un caracter mai solemn si in acest caz este precedat de un aperitiv si chiar poate fi urmat de un concert sau spectacol de dans. In timpul banchetului pot fi interpretate fragmente de muzica. Atât aperitivul, concertul, dansul,cat si spectacolul trebuie sa fie in unison cu tinuta inalta a banchetului.
Mesele festive sunt organizate in timpul pranzului,dupa-amiaza sau seara,pentru sarbatorirea unor evenimente mai deosebite din viata unei persoane sau a unei colectivitati,ziua de nastere,casatoria,avansarea in functie,iesirea la pensie,ziua nationala,revelionul,incheierea unor tratative economice sau comerciale. In functie de timpul in care se desfasoara si de forma de organizare si servire,mesele festive pot fi: banchete,receptii,cocktail,dineuri.Alimentatia publica este un domeniu de activitate economicace se ocupa cu producerea unei game variate de preparate culinare ce se servesc consumatorilor impreuna cu alte produse alimentare si bauturi.
Unitatile din acest domeniu al “alimentatiei publice, turism si activitati conexe” ofera multiple posibilitati de destindere, recreere si agrement. Unitatile de alimentatie publica ofera consumatorilor si o gama bogata de servicii cum ar fi: organizarea unor mese festive in unitatile proprii, organizarea unor mese festive la domiciliul clientului, organizarea receptiilor si altele.
Mesele de banchet se organizeaza in unitatile de alimentatie publica sau in anumite spatii rezervate din cadrul institutiilor,intreprinderilor(restaurant-cantine),saloane speciale.La aceste mese poate participa un grup de consumatori mai mic sau mai mare. Mesele se completeaza dupa preferintele invitatilor la propunerea sefului de unitate sau personalului care asigura servirea.Decorul floral se va face cu atentie ca sa nu incomodeze vizibilitatea consumatorilor la masa ,se respecta distanta dintre vase. Scaunele se aranjeaza asfel incat marginea acestora sa nu deranjeze fata de masa. Dupa obtinerea formei dorite a meselor se trece la asezarea moltoanelor pe tablia mesei si a fetelor de masa obisnuite sau fete de masa speciale.Fetele de masa obisnuite se vor intinde incepand de la un capat al mesei suprapunandu-se cate 10-15 cm pe fiecare latura in acelasi sens.Se trece la asezarea naproanelor care pot fi si deasemenea sub forma de film sau naproane obisnuite.Dupa aceasta operatie se aseaza farfuriile intinse mari,incepand de la un capat al mesei,se iau cu mana dreapta farfuriile din stiva de pe mana stanga si se aseaza intr-o aliniere perfecta cu aceiasi distanta intre ele .In mod obisnuit ,in asfel de ocazii se pot folosi ca distanta etaloane ,o farfurie intinsa si 2-3 degete deoparte si de alta distantate intre ele.Dupa ce s-au aranjat farfuriile de una din laturi ale mesei ,se trece la aranjarea identica pe cealalta latura a mesei,astfel incat ambele farfurii (ambii consumatori) sa fie fata in fata.Dupa amplasarea lor se numara pentru a corespunde numarului prevazut ,lasand in toate ocaziile o rezerva de cateva locuri.
Receptiile si mai ales cocktailurile se organizeaza de obicei in picioare deoarece ofera o mobilitate a invitatilor si a gazdelor putandu-se realiza mai usor un contact direct intre acestia.In asemenea cazuri serviciul poate fi asigurat fie de ospatari,care circula printre invitati cu tavile,platourile de aperitive,gustarile etc.,fie prin asezarea acestora pe mese speciale (tip bufet suedez),in centru sau in partile laterale saloanelor,oaspetii servindu-se in acest caz singuri sau cu ajutorul unor formatii de cativa ospatari Servirea se face de catre lucratori ospatari in acelasi timp respectand ordinea si prioritatea invitatilor la masa.In cazul in care se toasteaza la masa ,inaintea de servirea gustarilor,lucratorii nu vor mai face nici o miscare ,timp in care se vor retrage in imediata apropiere,intervenind in cazul in care sunt solicitati.In aceste conditii bautura aperitiv va fi servita inainte . In asemenea cazuri serviciul poate fi asigurat fie de catre ospatari,care circula printre invitati cu tavile,platourile de aperitive ,gustare etc.,fie prin asezarea acestora pe mese speciale (tip bufet suedez)in centru sau in partile laterale ale saloanelor,oaspetii servindu-se in acest caz singuri sau cu ajutorul unei formatii de cativa ospatari.
Receptiile pot fi organizate si cu plasament la mese cu scaune ,in saloane alaturate salonului principal.Aranjarea mesei de receptie se face intr-o singura forma I sau U,in functie de numarul invitatilor.Fetele de masa sunt speciale ,confectionate din material intreg,lungi in functie de lungimea mesei,cu latimea laturilor pana la pardoseala ,pe ambele parti ale mesei.Uneori sunt folosite mese speciale mai inalte decat cele obisnuite si mai late,confectionate dintr-o singura tablie montata pe schelet special.
1. Nicolescu R., Serviciile in turism si alimentatie publica, Ed.Sport – Turism, Bucuresti, 1998 ;
2. Nicolescu R., Somelierul, profesia viitorului, Ed.Inter – Rebs, Bucuresti, 1998 ;
3. Nicolescu R., Tehnologia restaurantelor, Ed. Inter – Rebs, Bucuresti, 1998 ;
4. Poll N., Serban A., Notiuni fundamentale de igiena, Ed. Coresi, Bucuresti ;
5. Radu G., Caiet de tehnologie hoteliera, Institutul de Managemant – Turism Edeu ;
6. Rondelli V., Cojocaru S., Managementul calitatii serviciilor din turism si industria ospitalitatii, Ed. THR – LG, Bucuresti, 2004 ;
7. Stavrositul S., Ghid professional in alimentatie publica, Ed. P.R.A. Bucuresti, 2003;
8. Stavrositu S., Tehnica servirii consumatorilor, Ed. P.R.A., Bucuresti, 2003;
9. Ghidul restaurantelor, Ed. Adriana;
10. Parjol G., Tehnologie culinara, Ed.P. Bucuresti, 2003 ;
11. Olaru M., Studiul calitatii produselor si serviciilor, Ed. Economica Preuniversitara, Bucuresti, 2000 ;
12. Legi si alte acte normative.
Alege cea mai comodă metodă pentru tine: direct sau ca membru.
Intri în contul tău de membru și cumperi un pachet de descărcări.
Plătești imediat, fără cont și primești link-ul de descărcare pe email.