1. Norme de protecție a muncii în salonul de servire 4
1.1 Acordarea materialeleor igienico-sanitare și a alimentației de protecție 4
1.2 Obligațiile și drepturile angajaților privind securitatea și sănătatea în muncă 5
1.3 Accidente de muncă posibile în salonul restaurant 7
1.4 P.S.I. în unitățile de alimentație publică 8
2. Activitatea de curățenie și întreținere 11
2.1 Ordinea și curățenia în restaurant 11
2.2 Curățenia generală zilnică 11
2.3 Igiena restaurantului 12
3. Sănătatea și securitatea în muncă pentru unitățile de alimentație publică 13
3.1 Cerințe privind infrastructura 13
3.2 Cerințe privind echipamentul de muncă 14
3.3 Cerințe privind personalul 16
4. Cele mai importante 11 norme de igienă în industria alimentară 19
5. Controlul obligatoriu pentru lucrătorii din alimentația publică 21
5.1 Igiena individuală 21
5.1.1 Igiena corporală 21
5.1.2 Igiena individual a lucrătorilor din alimentația publică 23
5.2 Igiena locului de muncă 24
6. Curățenia generală 28
6.1 Dezinsecția 28
6.2 Deratizarea 29
7. Igiena circuitului produselor alimentare 30
7.1 Transportul produselor alimentare 30
7.2 Norme igienice privind prepararea alimentelor 31
7.3 Norme igienice privind depozitarea alimentelor 32
Bibliografie 35
Materialele igienico-sanitare se acordă obligatoriu și gratuit angajaților în scopul asigurării igienei și protecției personale, în completarea măsurilor generale luate pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale.
Materialele igienico-sanitare, cantitățile respective și periodicitatea acordării acestora se stabilesc prin contractul colectiv de muncă și/sau contractul individual de muncă la recomandarea medicului de medicina muncii, pe baza caracteristicilor locurilor de muncă.
Trusele sanitare de acordare a primului ajutor medical constituie materiale igienico-sanitare, iar conținutul și modul de dotare se stabilesc conform reglementărilor Ministerului Sănătății și Familiei.
Personalul serviciilor de medicina muncii are obligația instruirii angajaților în vederea utilizării corecte a materiilor igienico-sanitare distribuie și urmăririi eficienței acestora în prevenirea unor boli profesionale. Angajații sunt obligați să utilizeze materiile igienico-sanitare primite în conformitate cu indicațiile personalului sanitar.
Alimentația de protecție se acordă conform legii, obligatoriu și gratuit, de către angajator pentru angajații care lucrează în locuri de muncă cu condiții grele și vătămătoare.
Stabilirea alimentelor ce se vor acorda ca alimentație de protecție, cantitatea, precum și categoriile de persoane care beneficiază vor face obiectul contractului colectiv de muncă și/sau contractului individual de muncă, în baza recomandării efectuate de către medicul de medicina muncii.
Principiile care stau la baza acordării alimentației de protecție sunt următoarele:
alegerea unor alimente care prin conținutul lor în substanțe nutritive (proteine, glucide, lipide, elemente minerale, vitamine), pot completa o rație calorică insuficientă sau incorectă, dezechilibrele, carențele sau excesele alimentare;
urmărirea ca alimentele acordate să asigure păstrarea structurii și funcționalității organelor și sistemelor mai sensibile la agresivitatea agentului nociv din mediul de muncă (ficat, rinichi, sistem nervos, etc.);
urmărirea ca alimentele acordate să asigure elementele necesare proceselor de conjugare a noxelor chimice în vederea eliminării lor din organism (sulfoconjugare, cisteronoconjugare).
Criteriile pentru culegerea alimentelor care vor fi oferite ca supliment alimentar sunt:
caracteristicile fiziologice ale persoanelor (tineri sub 21 ani, femei gravide sau care alaptează, dacă depun efort intens);
intensitatea mare a efortului fizic și necesitățile alimentare suplimentare;
natura agenților nocivi (metale sau metaloizi, gaze sau vapori toxici, etc.);
organul țintă al toxicului (ficat, rinichi, sistem nervos, etc.);
starea de sănătate a persoanei respective și acceptabilitatea respectivului aliment;
posibilitatea de achiziționare și de asigurare a alimentelor recomandate în tot cursul anului.
1) https://www.rasfoiesc.com/business/protectia-muncii/NORME-DE-PROTECTIE-A-MUNCII-IN93.php
2) https://www.avocatnet.ro/articol_26881/Sanatatea-si-securitatea-in-munca-pentru-pensiuni-sau-restaurante-Ce-reguli-trebuie-obligatoriu-respectate.html
3) https://www.dispotrading.ro/blog/cele-mai-importante-11-norme-de-igiena-in-industria-alimentara/
4) https://www.scritub.com/medicina/alimentatie-nutritie/IGIENA-MUNCll-IN-UNITATILE-DE-83799.php
5) Brumar, C. S.a. Manual pentru Clasa a XII-a, filiala tehnologica, profilul Servicii, Editura CD, Press, Bucuresti, 2012
6) Belorus, M. Florea, C. : Organizarea evenimentelor si banquetingul in structurile de primire, Ed. Colectia THR – CG, bucuresti , 2004
Alege cea mai comodă metodă pentru tine: direct sau ca membru.
Intri în contul tău de membru și cumperi un pachet de descărcări.
Plătești imediat, fără cont și primești link-ul de descărcare pe email.