Argument 2
1. Derularea meselor festive 4
1.1 Mese festive ceremoniale de familie 4
1.2 Cum ne alegem un restaurant pentru o masă festivă? 6
1.3 Decența în primirea oaspeților la mese festive și oficiale 8
1.4 Reguli de protocol în timpul mesei 9
2. Organizarea și tehnica servirii meselor organizate 10
2.1 Sortimentul de preparate culinare 10
2.2 Recomandarea și servierea specialităților și delicateselor 11
2.3 Mesele organizate 13
2.4 Organizarea și tehnica servirii mesei de revelion 14
2.5 Serviciul la banchete sau alte mese festive 16
3. Organizarea și tehnica servirii recepțiilor fără scaune și a cocteilurilor 19
3.1 Organizarea și servirea recepțiilor fără scaune 19
3.1.1 Stabilirea meniurilor 19
3.1.2 Aranjarea meselor 19
3.2 Organizarea și tehnica servirii cocteilurilor 20
3.2.1 Stabilirea meniurilor 20
3.2.2 Aranjarea meselor 20
3.3 Servirea preparatelor și a băuturilor. Debarasarea meselor 21
4. Organizarea evenimentelor festive la Hotel Rimini Plaza 22
Bibliografie 27
Anexe 28
În funcţie de ocazia mesei, se va recomanda şi intocmi meniul corespunzator, pentru care se va realiza şi mise-en-place-ul sălii de servire. Forma de amplasare a meselor recomandate în acest sens este cea comună,în forma de I, T, U, L, E, în formă de brad ,evantai etc.,dand prioritate în aranjarea mesei oficiale în prim planul sălii. După alegerea inventarului de servire şi amplasarea meselor, se trece la dispunerea mise-en-place-ului, corespunzător meniului şi a precizărilor de la masă pentru dejun, cu deosebirea arănjarii acestora intr-o linie perfect dreaptă, cu lejeritete între locuri la mese distanţa între farfurii şi în linie cu farfuriile din partea opusă. Se intimizează sala şi mesele cu ornamente de aranjamente florale, plante decorative, suporturi cu lumanări, şerveţe de pânză, etc. Serviciul la masă pe etapele sale succesive este condus de către şeful unităţii sau şeful de sală, astfel încât servirea fiecărei etape să se facă in acelaşi timp la toate mesele, printr-o intrare spctaculoasă a formaţiei de servire în salon, sincronizandu-se cu o repriză muzicală a orchestrei în timpul servirii la mese.
Servirea preparatelor din structura meniului se poate realiza prin montare, manipulare şi servire la platou sau farfurie. Mesele oficiale şi festive se pot organiza şi contracta fie direct cu unitatea fie prin contractarea cu agenţiile de turism sau înternaţionale, condiţii în care se stabilesc şi anumite programe de excursii şi alte servicii de divertisment.
1. Florea, C. Ghidul chelnerului, Editura RAI, Bucureşti, 1995
2. Floria, C., Bucşa,F., Paraschiv, V. Bucătărie internaţională, Editura Ceres, Bucureşti, 1998
3. Nicolescu R. Tehnologia restaurantelor, Editura Inter - Rebs, Bucureşti,1998
4. Stavrositu S. Practica serviciilor in restaurante şi baruri, Editura Tehnică, Bucureşti, 1994
5. Stavrositu S Tehnica servirii consumatorilor – manual pentru clasele XI-XII, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 2003
Alege cea mai comodă metodă pentru tine: direct sau ca membru.
Intri în contul tău de membru și cumperi un pachet de descărcări.
Plătești imediat, fără cont și primești link-ul de descărcare pe email.