INTRODUCERE
Capitolul I – Managementul resurselor umane-elemente teoretice
1.1. Managementul resurselor umane-concept
Capitolul II – Prezentarea generală a hotelului Crowne Plaza Bucureşti
2.1. Scurt istoric al lanţului Holiday Hospitality
2.2. Prezentarea hotelului Crowne Plaza Bucureşti
Capitolul III – Managementul resurselor umane în cadrul hotelului Crowne Plaza Bucureşti
3.1. Structura organizatorică a hotelului Crowne Plaza Bucureşti
3.2. Recrutarea, selectarea şi angajarea personalului hotelului
3.3 Evaluarea performanţelor angajaţilor hotelului
3.4 Politica de personal în cadrul hotelului Crowne Plaza Bucureşti
3.4.1. Motivaţia şi satisfacţia în muncă a personalului
Capitolul IV – Perfecţionarea managementului resurselor umane în cadrul hotelului Crowne Plaza Bucureşti
4.1. Puncte forte şi puncte slabe ale managementului resurselor umane în cadrul hotelului Crowne Plaza Bucureşti
4.2. Recomandări privind perfecţionarea politicii de personal
CONCLUZII
Introducere
Turismul reprezintă un fenomen economico – social specific civilizaţiei moderne, puternic ancorat în viaţa societăţii şi influenţat de evoluţia acesteia. Adresându-se unor segmente largi şi răspunzând pe deplin nevoilor acestora, turismul se detaşează printr-un înalt dinamism, atât la nivel naţional cât şi internaţional.
Complexitatea fenomenului turistic plasează într-o poziţie centrală prestatorul de servicii turistice, obligat să se implice într-un fel sau altul în toate celelalte activităţi care au atingere cu turismul. De fapt, pentru companiile prestatoare de servicii, activitatea se bazează pe competenţa personalului, una dintre cele mai valoroase resurse ale unei firme de turism fiind resursele umane.
Industria hotelieră, apreciată în cele mai multe ţări ca o activitate autonomă, distinctă a domeniului turistic, reuneşte într-un sistem coerent toate procesele desfăşurate în unităţile de cazare generate de primirea, sejurul şi plecarea călătorului. Conţinutul acestui domeniu a evoluat pe măsura dezvoltării capacităţilor de cazare şi a implicării lor în activitatea turistică, amplificându-se cu noi funcţii şi forme de prestaţii.
Studierea unei firme de turism se deosebeşte esenţial de cea a unei firme de comerţ tocmai prin faptul că produsele acesteia sunt de fapt servicii şi pentru care prima impresie, dată de ambianţă, comportamentul personalului este foarte importantă. Acestea reprezintă elemente de materializare a serviciului, mod de punere în practică şi realizarea prestaţiilor.
Lucrarea de faţă îşi propune să abordeze aspecte referitoare la resursele umane ale Hotelului Crowne Plaza Bucureşti, această alegere fiind motivată de evoluţia favorabilă a acestui hotel, care şi-a câştigat în cei câţiva ani de activitate o reputaţie remarcabilă în domeniul serviciilor. Această evoluţie se datorează în cea mai mare parte introducerii şi aplicării de către departamentul de resurse umane a unei politici de personal eficiente, moderne, unde omul este în centrul atenţiei.
Lucrarea este structurată în 4 capitole astfel : primul capitol abordează elemente teoretice privind managementul resurselor umane, cel de-al doilea conţine prezentarea generală a Hotelului Crowne Plaza Bucureşti. Al treilea capitol face o analiză a managementului resurselor umane din cadrul hotelului, iar cel din urmă conţine recomandări ce apar în urma analizei aspectelor managementului resurselor umane din cadrul hotelului. Ultima parte a lucrării conţine rezultatele analizelor efectuate în capitolele anterioare.
Capitolul I
Managementul resurselor umane
Consideraţii generale
Managementul resurselor umane ca orice alt domeniu ştiinţific este rezultatul cercetării specializate. Desprinzându-se de managementul general, managementul resurselor umane s-a diferenţiat şi s-a automatizat, restrângându-şi problematica sau obiectul de studiu şi în consecinţă s-a specializat având în prezent un loc bine precizat în cadrul managementului general.
Managementul resurselor umane este un termen relativ recent, mai modern, pentru ceea ce s-a numit tradiţional „administrarea personalului”, „relaţiile industriale”, „conducerea activităţilor de personal”, „dezvoltarea angajaţilor”, „managementul personalului”, care în perioada anilor 1980-1990 a adus schimbări semnificative în domeniul managementului. Potrivit literaturii de specialitate managementul resurselor umane presupune o abordare sau o tratare totală, globală interdisciplinară şi profesională a problematicii personalului din cadrul unei organizaţii.
Răspândirea mare a managementului resurselor umane se explică prin eforturile depuse de specialişti de a rezolva unele necesităţi acute şi prin specificitatea obiectivelor urmărite.
Managementul resurselor umane este o abordare strategică şi coerentă a managementului celui mai preţios bun al unei întreprinderi – oamenii care lucrează şi care, în mod individual sau colectiv, contribuie la atingerea obiectivelor organizaţionale pentru a obţine un avantaj comparativ durabil. În plus, fiecare aspect al managementului angajaţilor trebuie să fie integrat cu managementul afacerii.
EMILIAN, Radu (coord.) – Conducerea resurselor umane, Editura Expert, Bucureşti, 1999
FLORESCU, C-tin (coord.) – Marketing, Editura Marketer, Bucureşti, 1992
LUPU, Nicolae – Hotelul – economie şi management, Editura All Beck, Bucureşti, 1999
MANOLESCU, Aurel – Managementul resurselor umane, Editura R.A.I., Bucureşti, 1998
R.Mathis, P.C.Nica, C.Rusu, Ed Economica Bucuresti 1997
* * * Camera de Comerţ şi Industrie a României
* * * Documente statistice ale Departamentului Vânzări
* * * Documente ale Departamentului de Resurse Umane
* * * Materiale publicitare ale hotelului Crowne Plaza Bucureşti.
Alege cea mai comodă metodă pentru tine: direct sau ca membru.
Intri în contul tău de membru și cumperi un pachet de descărcări.
Plătești imediat, fără cont și primești link-ul de descărcare pe email.