ARGUMENT .......... pagina 3
CAPITOLUL I: IGIENA ÎN UNITĂȚILE DE TURISM ȘI ALIMENTAȚIE PUBLICĂ .......... pagina 4
1.1. Igiena individuală .......... pagina 4
1.2. Igiena individuală a lucrătorilor din alimentaţie public .......... pagina 5
1.3. Igiena mâinilor şi starea de sănătate .......... pagina 5
1.4. Igiena echipamentului sanitar de protective .......... pagina 6
1.5. Igiena locului de muncă .......... pagina 6
CAPITOLUL II: CURĂŢENIA ÎN TIMPUL FUNCŢIONARII UNITĂŢII .......... pagina 8
2.1. Curățenia curentă .......... pagina 12
2.2. Curățenia de fond sau generală .......... pagina 12
CAPITOLUL III: IGIENA CIRCUITULUI PRODUSELOR ALIMENTARE .......... pagina 13
3.1. Definire .......... pagina 13
3.2. Norme igienice privind prepararea alimentelor .......... pagina 14
3.3. Norme igienice privind depozitarea alimentelor .......... pagina 16
STUDIU DE CAZ: ASIGURAREA IGIENEI ÎNTR-O UNITATE DE ALIMENTAȚIE PUBLICĂ .......... pagina 19
CONCLUZII .......... pagina 24
BIBLIOGRAFIE .......... pagina 25
Pregătirea sanitară a lucrătorilor din alimentaţia publică este o condiţie esenţială pentru asigurarea unei înalte calităţi igienice a produselor alimentare.
Cunoaşterea regulilor de igienă personală şi la locul de muncă de către toţi lucrătorii din sectorul alimentar este obligatorie, deoarece oricât de gustos şi de atrăgător ar fi un produs sau preparat alimentar, acesta devine necorespunzător în cazul în care ar produce îmbolnăvirea consumatorului.
În ţara noastră, preocuparea şi grija pentru sănătatea populaţiei se manifestă şi prin legislaţia sanitar-veterinară, care prevede detaliat normele de igienă ce trebuiesc respectate de toţi lucrătorii din sectorul alimentar, precum şi sancţiunile administrative sau penale în cazul nerespectării acestora.
O dată intrat în producţie lucrătorul din alimentaţia publică este obligat să efectueze examene medicale şi de laborator periodic, conform legislaţiei în vigoare.
În capitolul I am vorbit despre „Iginea în unitățile de turism și alimentație publică”. Aceasta este de 4 tipuri: igiena individuală, igina mâinilor, igiena echipamentului sanitar de protecție și igiena locului de muncă.
Toate acestea trebuie realizate cu strictețe. Capitolul al doilea cuprinde „Curățenia în timpul funcționării” și cel de al treilea „Igiena circuitului produselor alimentare”.
Studiul de caz se referă la „Asigurarea igienei într-o unitate de alimentație publică” și exprimă procedurile privind realizarea curăţeniei.
1.Mihele Denisa et all. (2008) „Igiena alimentație”- editura Medicala, București
2.Mihai Ștefania et all. (2016) „Turism și alimentație”- editura CD Press
3.Stavrositu Stere (2014) „Managementul calității serviciilor și ospitalitatea în restaurant, gastronomie, hoteluri”- editura Polirom
4.www.cedes-cd.ro/igiena;
5.www.sanitarabucuresti.spiruharet.ro;
6.www.didactic.ro - "Învăţământ profesional şi tehnic » Turism şi alimentaţie".
7.https://biblioteca.regielive.ro/referate/turism/igiena-in-unitatile-de-turism-si-alimentatie-publica-ecologie-inginerie-aerospatiala-278780.html?fbclid=IwAR1DDFiugNDoPK2V_6ls0ioPWqmiyslQk1yhBhCDbktQgMOHRa3Jze7OPnE
8.https://www.google.com/search?biw=1366&bih=608&tbm=isch&sa=1&ei=KIzcXPawA8qjwALP1bxA&q=transportul+alimentelor+in+masina&oq=transportul+alimentelor+in+masina&gs_l=img.3...77559.93510..93812...1.0..1.371.4730.4j27j2j1......2....1..gws-wiz-img.....0..0j0i67j0i8i30j0i24.yaGA1qS98FQ#imgrc=S6cFSj_1j9v_wM: [1]
9.http://www.creeaza.com/familie/alimentatie-nutritie/Norme-de-igiena-in-unitatile-a182.php
10.https://safemed.ro/blog/blog?simple_blog_article_id=52
11.https://prezi.com/awh5qemar1yx/curatenia-si-intretinerea-igienica-a-unitatii/
12.http://www.biotehnologii.usamv.ro/images/pdf/Biotehnologie_si_siguranta_alimentara.pdf
13.http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=39016
14.https://www.upit.ro/_document/24816/procedura_operationala_privind_efectuarea_curateniei_si_dezinfectiei_spatiilor_upit_2018.pdf
15.https://www.google.com/search?q=bucataria+unui+restaurant&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjcsLf9wp7iAhUILlAKHT0UCy0Q_AUIDigB&biw=1366&bih=657#imgdii=UHDy5sZAGhR_wM:&imgrc=_uU6EfaQSWJ6BM: [2]
16.http://gradinita1tasnad.freewb.ro/feltolt/NOTIUNI_GENERALE_DE_IGIENA.pdf
Alege cea mai comodă metodă pentru tine: direct sau ca membru.
Intri în contul tău de membru și cumperi un pachet de descărcări.
Plătești imediat, fără cont și primești link-ul de descărcare pe email.