Argument
1. Prezentarea actionarilor electrice cu motoare de curent continuu
2. Remedierea defectelor circuitelor pentru reglarea vitezei motoarelor de curent continuu.
3. Norme specifice de securitatea muncii la repararea circuitelor de actionare
4. Asigurarea calitatii in lucrarile de executie a circuitelor de actionare
5. Concluzii si observatii
BIBLIOGRAFIE
ANEXA
1. Desen de ansamblu al motorului de curent continuu;
2. Domenii de utilizare a motorului de curent continuu;
3. Documente de asigurarea calitatii operatiilor de exploatare utilizate si intretinere;
ARGUMENT
Stiinta este un ansamblu de cunostinte abstracte si generale fixate intr- un sistem coerent obtinut cu ajutorul unor metode adecvate si avand menirea de explica, prevedea si controla un domeniu determinant al realitatii obiective.
Mecanizarea proceselor de productie a constituit o etapa esentiala in dezvoltarea tehnologie si a condus la uriase cresteri ale productivitatii muncii. Datorita mecanizarii s- a redus considerabil efortul fizic depus de om in cazul proceselor de productie, intrucat masinile motoare asigura transformarea diferitelor forme de energie din natura in alte forme de energie direct utilizabile pentru actionarea masinilor de lucru care executa operatiile de prelucrare a materialelor prime si a semifabricatelor. Dupa etapa mecanizarii, omul indeplineste in principal functia de conducere a proceselor tehnologice de productie. Operatiile de conducere nu necesita decat un efort fizic redus, dar necesita un efort intelectual important. Pe de alta parte unele procese tehnice se desfasoara rapid, incat viteza de reactie a unui operator uman este insuficienta pentru a transmite o comanda necesara in timp util.
Se constata astfel ca la un anumit stadiu de dezvoltare a proceselor de productie devine necesar ca o parte din functiile de conducere sa fie transferate unor echipamente si aparate destinate special acestui scop, reprezentand echipamente si aparate de automatizare. Omul ramane insa cu supravegherea generala a functionarii instalatiilor automatizate si cu adoptarea deciziilor si solutiilor de perfectionare si automatizare. Prin automatizarea proceselor de productie se urmareste asigurarea tuturor conditiilor de desfasurare a acestora fara interventia nemijlocita a operatorului uman. Aceasta etapa presupune crearea acelor mijloace tehnice capabile sa asigure evolutia proceselor intr-un sens prestabilit, asigurandu- se productia de bunuri materiale la parametri doriti.
Lucrarea de fata are ca tema: Remedierea defectelor circuitelor pentru reglarea vitezei motoarelor de curent continuu. Ea este realizata la sfarsitul perioadei de pregatire profesionala in cadrul liceului "Mecanica fina" si consider ca se incadreaza in contextul celor exprimate mai sus. Doresc sa fac dovada gradului de pregatire in meseria de ,,tehnician in instalatii electrice'', prin cunostintele dobandite in cadrul disciplinelor de invatamant : “Masini electrice” si “Sisteme de actionare electrica". Lucrarea cuprinde cinci capitole conform tematicii primite.
Pentru realizarea ei am studiat materialul biografic indicat precum si alte lucrari stiintifice cum ar fi: carti si reviste de specialitate, STAS-ul.
In acest fel am corelat cunostintele teoretice si practice dobandite in timpul scolii cu cele intalnite in documentatia tehnica de specialitate parcursa in perioada de elaborare a lucrarii de certificare profesionala.
Consider ca tema aleasa in vederea obtinerii diplomei de atestare in specialitatea de ,,tehnician in instalatii electrice'' dovedeste capacitatea mea de a sistematiza si sintetiza cunostintele, de a rezolva problemele teoretice dar si practice folosind procese tehnologice din specializarea in care voi lucra.
CAPITOLUL 1. Prezentarea ACTIONARILOR ELECTRICE CU motoare de curent continuu
2.1. Sistemele de actionare electrica
Sistemele de actionare electrica sunt sisteme de conversie a energiei electrice in energie mecanica, avand sau nu control asupra unor parametrii electrici sau mecanici. Se face cu motoare electrice, care absorb energia electrica de la retea si o transforma in energie mecanica, pe care o cedeaza la arborele masinii de lucru. Diferenta dintre energia electrica consumata si energia mecanica utila reprezinta pierderile electrice si mecanice de energie, care se transforma ireversibil in caldura.
Un sistem de acţionare este formată din următoarele părţi componente principale: (fig.1):
In cazul cel mai general actionarea electrica este un sistem inchis care este compus din:
Actionarile electrice sunt caracterizate in general de urmatoarele marimi:
Problemele de baza ale actionarilor electrice sunt:
Pentru alegerea motorului se fac investigatii privind conditiile in care va lucra motorul/ sistemul de actionare, cum sunt:
Motorul de actionare se considera ales atunci cand pot fi precizate:
Un motor de actionare a fost corect ales atunci cand indeplineste toate conditiile de verificare (incalzire, la socuri de sarcina etc).
1. Constantin Ghiţă, Maşini electrice, Ed Matrix Rom, Bucureşti, 2005;
2. Năstase Bichir, Maşini, aparate, acţionări şi automatizări, Ed. Matrix Rom, Bucureşti, 2007;
3. Ciobanu, Lucian -Calitatea proiectării şi execuţiei instalaţiilor electrice de joasă tensiune- Editura Speranţa 1999
4. Ion Mihai, Dorin Merişca, Eugen Mânzărescu, Manual pentru autorizarea electricienilor instalatori, Centrul de Informare şi Documentare pentru Energetică, Bucureşti 1998;
5. Manolea, Gheorghe - Alegerea şi verificarea motoarelor electrice de acţionare- Editura Universitaria, Craiova, 1993
6. Norme specifice de securitatea muncii, MMPSF, 1995-2000;
7. www.electroaparataj.ro/
8. http://www.agenda-electrica.ro
Alege cea mai comodă metodă pentru tine: direct sau ca membru.
Intri în contul tău de membru și cumperi un pachet de descărcări.
Plătești imediat, fără cont și primești link-ul de descărcare pe email.