CUPRINS
ARGUMENT (pagina 1)
CAPITOLUL I. GENERALITĂȚI (pagina 2)
1.1. INTRODUCERE (pagina 2)
1.2. INVENTAREA CHIP-URILOR RAM (pagina 3)
CAPITOLUL II. COMPONENTE (pagina 4)
2.1.ORGANIZAREA EXTERNA A MEMORIEI RAM (pagina 4)
2.2.ORGANIZAREA INTERNA A MEMORIEI RAM (pagina 6)
CAPITOLUL III. CLASIFICARE (pagina 8)
3.1. MEMORIE SRAM (pagina 8)
3.2. MEMORIE DRAM (pagina 9)
CAPITOLUL IV. SĂNĂTATE ȘI SECURITATE ÎN MUNCĂ, PSI ȘI PROTECȚIA MEDIULUI (pagina 10)
NORME SPECIFICE DE SECURITATE A MUNCII . AMENAJAREA LOCULUI DE MUNCĂ (pagina 10)
EXPLOATAREA ECHIPAMENTELOR DE CALCUL (pagina 11)
ÎNTREȚINEREA ȘI REPARAREA ECHIPAMENTELOR DE CALCUL (pagina 13)
CERINȚE PENTRU ECHIPAMENTETE ELECTRONICE DE CALCUL ȘI INSTALAȚIILE ELECTRICE (pagina 14)
CERINȚE PRIVIND INTERFAȚA CALCULATOR/OPERATOR (pagina 16)
MĂSURI SPECIFICE DE PREVENIRE ŞI STINGERE A INCENDIILOR (pagina 16)
GESTIONAREA ŞI RECICLAREA DEŞEURILOR ELECTRONICE (pagina 18)
CONCLUZII (pagina 20)
BIBLIOGRAFIE (pagina 21)
Atât sporirea tehnologiei cât și folosirea rațională a mijloacelor tehnice necesită un personal cu înaltă calificare profesională. Îmbunătățirea pregătirii profesionale, ridicarea calificării în muncă, sunt așadar sarcini care revin tuturor acelora care vor conduce, vor repara sau vor manipula, fie sistemele de calcul, fie numai agregatele sau procesele acestora.
Cât privește mijlocul, sau mai bine zis metoda cu ajutorul căreia cineva poate să-și ridice calificarea sa profesională, este studiul, și anume studiul individual. Fiecare elev trebuie să învețe așadar neîncetat pentru a-și putea îndeplini cât mai bine sarcinile sale pentru a ajunge la înălțimea încrederii ce i-au acordat-o profesorii și școala.
Pentru a veni în sprijinul acelora care înțeleg că prin studiu vor putea rezolva cu succes noile sarcini ce le stau în față, am pășit cu încredere la întocmirea acestui proiect. Proiectul mai poate fi de asemenea de real folos și personalului tehnic, precum și tuturor acelora care manifestă dorința de a se documenta în această ramură a tehnicii.
Reeșind din acestea, o să mă refer exclusiv la tema pe care o voi aborda legată de “chip-uri RAM”.
Memoria RAM (Random Access Memory) se prezintă ca o placă mică (modul sau factor de formă) pe care se află mai multe cipuri de memorie, și care se fixează într-un loc special numit slot de memorie.
Memoria RAM este o memorie în care se poate scrie și din care se poate citi. La scoaterea de sub tensiune a sistemului, informațiile scrise aici se pierd. Memoria RAM păstrează programele sistemului de operare al utilizatorului, iar utilizatorul are acces la aceasta.
Capacitatea memoriei interne a unui calculator este dimensiunea memoriei RAM și este o caracteristică de performanță a sistemului. De memoria RAM depinde lungimea maxima a unui program care poate fi încărcat într-o sesiune de lucru și executat de procesor.
1.1. INTRODUCERE
Memoria RAM se mai numește și memorie vie. Memoria RAM de obicei mai poate fi exprimată ca o memorie secundară a unui sistem informatic sau alte dispozitive și poate influența performanța unui sistem de calcul crescându-i-se viteza și performanțele sale în timp real. Timpul de acces la datele din astfel de memorii este de obicei întotdeauna același, nedepinzând de poziția adresei de memorie accesate. Fiecare locație de memorare dintr-o memorie cu acces aleator are un mecanism separat de adresare și poate fi accesată independent de celelalte locații. Deci, fiecare locație poate fi selectată aleator și accesată direct. Memoriile principale semiconductoare sunt în general de acest tip.
Memoria RAM este o memorie volatilă a calculatorului pentru că datele stocate sunt pierdute în momentul opririi calculatorului. Datele sunt scrise, șterse și scrise din nou, rezultând un ciclu de scriere-ștergere determinat de necesitățile programelor care rulează într-un anumit moment. Există și memorii RAM nevolatile, ca de exemplu ROM și flash. Avantajul memoriei RAM față de alte medii de stocare a datelor constă în viteza de acces extrem de mare, fiind de mii de ori mai mare decât de exemplu cea a unui un disc dur. Dar și prețul pe gigabyte este de circa 200 ori mai mare.
1. Wong, H. S. P. et al. Metal-oxide RRAM. Proc. IEEE 100, 1951–1970 (2012).
2. Yan, B. et al. RRAM-based spiking nonvolatile computing-in-memory processing engine with precision-configurable in situ nonlinear activation. In Symposium on VLSI Technology, Digest of Technical Papers T86–T87 (IEEE, 2019).
3. Nicoleta-Ioana PIPAŞ, Elena Maria PICĂ, RIȚI-MIHOC Emil, Mircea BEJAN, “GESTIONAREA ŞI RECICLAREA DEŞEURILOR ELECTRONICE”, Sebeș 2013
Alege cea mai comodă metodă pentru tine: direct sau ca membru.
Intri în contul tău de membru și cumperi un pachet de descărcări.
Plătești imediat, fără cont și primești link-ul de descărcare pe email.