Importanța apelor naturale (pagina 1)
Capitolul 1. Apă potabilă (pagina 5)
1.1 Condiții de calitate pentru apă potabilă (pagina 5)
1.2 Apa de râu folosită ca apă potabilă (pagina 8)
1.3 Apa subterană folosită ca apă potabilă (pagina 11)
Capitolul 2 (pagina 14)
2.1 Substanțe prezente în mod natural în apa potabilă (pagina 14)
2.2 Oxigenul din apa potabilă (pagina 16)
Capitolul 3 (pagina 18)
3.1 Sisteme de alimentare pentru apa potabilă (pagina 18)
3.2 Stații de apă (pagina 20)
3.3 Sisteme de distribuție a apei potabile (pagina 22)
Concluzii (pagina 25)
Bibliografie (pagina 26)
Direct sau indirect, apa afectează toate fațetele vieții. Fără ea, nu ar exista vegetație pe uscat, nu ar exista oxigen pentru ca animalele să respire, iar planeta ar arăta cu totul altfel decât arată astăzi. Apa este necesară pentru a menține corpurile oamenilor și mediul sănătos și ar trebui apreciată și protejată ca resursă prețioasă care este.
Plantele merită apreciere pentru producerea de aer respirabil și pentru ceea ce sunt capabili să facă cu apa. Printr-o serie de reacții biochimice, plantele sunt capabile să transforme două molecule de apă (doi atomi de hidrogen și un atom de oxigen în fiecare moleculă) în oxigen. Pe uscat, acest proces este aproape în întregime contracarat de descompunere, prin care microorganismele din sol consumă oxigen și returnează materia organică moartă înapoi în atmosferă sub formă de dioxid de carbon. Cu toate acestea, oxigenul este produs și de algele din ocean și, pe măsură ce acestea mor și se scufundă pe fundul oceanului, biomasa lor nu este descompusă printr-un proces consumator de oxigen. Această îngropare a algelor oceanice este ceea ce se crede că a condus la oxigenarea inițială a atmosferei noastre.
Modelele globale de vreme și precipitații sunt dictate de mișcarea, cantitatea și temperatura apei, atât în ocean, cât și în atmosferă. Pe măsură ce vaporii de apă circulă prin atmosferă și în oceane, modifică temperatura și presiunea, rezultând vânt și curenți. Pe măsură ce curenții oceanici se deplasează de la ecuator la nord și la sud la poli, apa se răcește. Distribuția temperaturii oceanului afectează direct modelele climatice regionale. Deoarece plantele și animalele au cerințe specifice de mediu, temperatura și precipitațiile determină că speciile sunt capabile să supraviețuiască într-o anumită locație.
Americanii depind de fermieri pentru a produce suficiente alimente pentru a hrăni populația în creștere. În afară de legumele din farfuriile noastre, produsele din porumb sunt folosite într-o varietate de alimente comune fiecărui supermarket. Etanolul extras din porumb a fost chiar folosit ca combustibil alternativ. Apa este responsabilă de fotosinteză, care produce oxigen respirabil și, de asemenea, oferă plantelor vigoarea necesară pentru a-și susține greutatea. Nu este suficientă apă și plantele devin stresate și în cele din urmă mor. Prea multă apă și plantele se îneacă în sol.
Așa cum oamenii au nevoie de apă potabilă curată pentru a ne menține sănătatea, peștii și alte organisme acvatice au nevoie de apă curată pentru a supraviețui. Apa contaminată cu mercur, bifenili policlorurați, PCB și alte toxine se poate acumula în țesutul peștilor, care apoi este transferată la om în timpul consumului.
Datorită dependenței de apă pentru a asigura atât de multe nevoi de bază, durabilitatea și conservarea apei au devenit din ce în ce mai importante. Organismele guvernamentale monitorizează continuu pâraiele, lacurile, râurile și apele subterane pentru a asigura cea mai înaltă calitate a apei potabile pentru sănătatea publică, pentru a minimiza degradarea mediului și pentru a îmbunătăți eficiența în tratarea apelor uzate.
Natura are un rol vital de jucat în asigurarea resurselor de apă, inclusiv în reglarea debitului de apă, asigurarea calității apei și reducerea impactului dezastrelor naturale. De o importanță deosebită sunt zonele umede, pădurile, munții și anumite pajiști.
Apa utilizabilă este rară și din ce în ce mai rară. Rata noastră de consum de apă nu este sustenabilă. În ultimul secol, populația mondială s-a triplat, dar consumul de apă a crescut de șase ori. Se așteaptă ca cererea globală de apă să crească cu peste 50% până în 2030, la un nivel cu 40% peste rezervele actuale de apă. Această cerere crescută de apă este determinată de mai mulți factori.
[1] https://www.americangeosciences.org/education/k5geosource/content/water/why-is-water-an-important-resource
[2] https://www.americangeosciences.org/education/k5geosource/content/water/how-is-water-recycled-in-nature
[3] https://www.watereducation.org/topic-drinking-water
[4] https://environment.ec.europa.eu/news/improved-quality-and-access-drinking-water-all-europeans-2023-01-12_en
[5] https://www.amazon.co.uk/dp/B006QF3TW4/ref=as_li_ss_tl?s=sporting-goods&keywords=survival%2Bstraw&language=en_US&ie=UTF8&sr=1-3&linkCode=gs2&linkId=4996f25712b9a2ebe0ed9e657241e7fa&tag=bryahain-21&th=1
[6] https://www.amazon.co.uk/dp/B00FA2RLX2/ref=as_li_ss_tl?s=sporting-goods&keywords=water+filtration+system&language=en_US&ie=UTF8&sr=1-4&linkCode=gs2&linkId=0f2f0b836af6eab6fe6575dd8fd11ad6&tag=bryahain-21
[7]https://www.amazon.co.uk/dp/B00NK9948M/ref=as_li_ss_tl?keywords=steripen&language=en_US&ie=UTF8&sr=8-2&linkCode=gs2&linkId=89ac4dbc37f501e83a2171b995e86f2f&tag=bryahain-21
[8] https://urbanoasis.la/benefits-of-water-refilling-stations/
Alege cea mai comodă metodă pentru tine: direct sau ca membru.
Intri în contul tău de membru și cumperi un pachet de descărcări.
Plătești imediat, fără cont și primești link-ul de descărcare pe email.