Argument (pag.3)
Capitolul I. Etanolul-descriere (pag.5)
Capitolul II. Proprietăţile alcoolilor (pag.7)
2.1 Răspândirea şi producerea alcoolilor
2.2 Importanţa alcoolilor
Capitolul III. Materia prima si moduri de obtinere a etanolului (pag.9)
3.1 Derivatii chimici proveniti din etanol
Capitolul IV. Fermantatia alcoolica-generalitati (pag.11)
4.1 Proprietati biotehnologice ale drojdiilor fermentative
Capitolul V. Factorii care influenteaza dinamica fermentatiei alcoolice (pag.13)
5.1 Factorii biologici
Capitolul VI. Influenta factorilor fizico-chimici asupra fermentatiei alcoolice (pag.14)
6.1 Compozitia mediului de fermentare
Capitolul VII. Biochimismul formarii produsilor principali secundari in fermentatia alcoolica propriu-zisa (pag.17)
7.1 Bilantul masic al fermentatiei alcoolice
7.2 Fermentaţii alcoolice neconvenţionale, produse de bacterii
Bibliografie (pag.24)
Alcoolul etilic – etanolul (spirt) este un alcool aliphatic , saturat , monohidroxilic cu formula ch3-ch2-oh . Acesta ia nastere prin fermentatia alcoolica . Este un lichid incolor , inflamabil cu gust si miros specific , cu punctual de fierbere 78,40C –114,40 C si densitatea 0,7894 . Arde cu flacara albastruie , formand dioxidul de carbon si apa . Este solubil in orice proportie in apa , alti alcooli , eter , cloroform , benzina si benzen .
Consumul regulat de alcool etilic in cantitati mai mari la mesele normale poate conduce la supragreutate si obezitate . Consumul moderat de alcool etilic are o actiune excitanta , stimulatoare , in cantitati mari fiind toxic .
Etanolul se poate produce natural, ca zaharuri din fructele răscoapte cu ajutorul enzimelor în procesul de fermentaţie. Aceasta este baza industrei bauturilor alcoolice, chiar dacă aici se folosesc mult mai multe ingrediente şi procesul este realizat cu grijă.
Etanolul, cel mai vechi drog utilizat, a fost consumat constant, inca de la inceputurile civilizatiei, fiind folosit, de-a lungul timpului, ca aliment, medicament sau in scopuri religioase si sociale. A fost considerat un dar al zeilor (credinta care a persistat de-a lungul secolelor). Desi era privit ca tamaduitor si tonic al organismului, abuzul era incriminat, iar cei care abuzau de alcool erau priviti ca niste pacatosi (victime ale propriei lor lipse de tarie).
Primele bauturi alcoolice au fost cele de fermentatie naturala, vinul si berea; distilarea a aparut prima data in cursul secolelor VIII - IX, dar obtinerea whiskey-ului a devenit curenta la sfarsitul anilor 1500.
Etanolul se poate obţine industrial din reacţia etenei cu apa prin procesul de hidratare. Strugurii reprezintă materia primă pentru prelucrarea în industria vinicolă, fiind folosiţi la obţinerea unor produse ca : must, vin, distilate, suc.
Ştiinţa care se ocupă cu studiul strugurelui ca materie primă pentru transformarea lui intr-un produs oarecare se numeşte uvologie ( uvo = strugure şi logos = vorbire ). Ea intregeşte studiul ampelografic al soiurilor precizand parţile componente ale strugurelui, raporturile cantitative şi valorice ce există intre acestea şi compoziţia lor chimica.
Pe baza studiului uvologic se ajunge la asocierea soiurilor în sortimente tehnologice, dând posibilitatea oenologului sa stabileasca care sunt cele mai eficiente scheme tehnologice a strugurilor în obţinerea unor categorii şi tipuri de vin sau a altor produse pe bază de struguri, must şi vin. Totodată studiul uvologic permite să se compare indicii cantitativi şi calitativi ai produsului finit, cu cei ai strugurilor din care a provenit, putându-se astfel exercita un control eficient asupra procedeului tehnologic folosit.
Etanolul reprezinta o materie prima valoroasa pentru numeroase industrii in acelasi timp fiind si un carburant valoros deja folosit in multe tari ca sursa alternativa de combustibil .
Alcoolul de fermentatie , folosind ca materii prime biomasa disponibila si regenerabila reprezinta o varianta competitiva cu alcoolul de sinteza obtinut din produse petroliere.
Etimologic, cuvantul "alcool" provine de la verbul ebraic kakhal (a vopsi, a pudra), asociere de idei cu pulberea colorata folosita in acea vreme, avand proprietatea de a fi usor antrenabila in aer, "volatila"; in forma actuala, termenul este adus se pare de arabi, care au adaugat cuvantului cohl (care in araba inseamna praf foarte fin) prefixul "al", cuvantul trecand astfel in alkohol, care sugereaza o substanta care se volatilizeaza. Echivalentul latin, spiritus, exprima acelasi lucru (esenta care dispare prin volatilizare, nefiind sesizabila).
Consumul de etanol mareste sensibilitatea atat fata de substantele toxice industriale –mercur, plumb arsen , nitrobenzen anilina , cat si fata de medicamente .
Concentratia normala de alcool etilic este de 0,02-0,03% . Deja o concentratie putin crescuta de alcool etilic in sange de 0,1-1% conduce la cresterea dispozituiei m prelungirea timpilor de reactie , cresterea numarului de greseli in cazul muncilor fizice si intelectuale , lipsa de precizie – la conducatorii auto . Concentratiile de etanol in sange de 1-2% duc la pierderea autocontrolului , de 2-3% la o stare de ebrietate inconstienta , iar de 3-5% (ceea ce corespunde la o cantitate de alcool etilic de 250ml) , la pierderea cunostiintei , pericol de moarte , paralizia respiratiei si moarte .
Adultii pot sa elimine prin metabolism 175ml alcool etilic/kg greutate corporala. Consumul indelungat de alcool etilic in cantitati mari conduce la daune corporale si psihice.
In ultimii ani, cercetatorii si-au indreaptat tot mai mult atentia asupra stresului oxidativ pe care etanolul il genereaza prin biotransformare (trei tipuri de radicali liberi au fost propuse in cazul biotransformarii alcoolului: anionii - radicali liberi de oxigen 02 anionul superoxid si radicalul hidroxil), avand ca rezultat afectarea activitatii sistemelor de protectie antioxidanta. Speciile reactive rezultate prin biotransformare sunt responsabile de multiplele leziuni pe care acest toxic le produce la nivelul diferitelor organe si sisteme. Intoxicatia cronica, voluntara, prin consumarea repetata si uneori masiva de bauturi alcoolice reprezinta un flagel social ("pandemie toxica"), etanolul fiind inclus in categoria "drogurilor sociale".
Progresele realizate in studierea toxicitatii alcoolului, nu par sa simplifice lucrurile ci, dimpotriva, sa descopere noi fatete ale efectelor nocive pe care acesta le produce asupra organismului uman.
„Chimie Organica” - C.D. Nenitescu - Ed. Didactica si Pedagocica Bucuresti
„Chimie Organica” - Edith Beral , Mihai Zapan - Ed.Tehnica 1973
„Lexicon-Indrumar pentru Industria Alimentara” - Ed Tehnica Bucuresti 1987
„Alcoolul Etilic Carburant” - Viorica-Maria Borha , Bran Segal - Ed.Tehnica Bucuresti 1988
Alege cea mai comodă metodă pentru tine: direct sau ca membru.
Intri în contul tău de membru și cumperi un pachet de descărcări.
Plătești imediat, fără cont și primești link-ul de descărcare pe email.